Formerhoek

In de Formerhoek, achter boerderij de Groote Forme, ligt een stukje oer Achterhoek.

Boerderij de Groote Forme aan de Formerhoekweg in Ruurlo
Boerderij de Groote Forme

Tussen de dekzandruggen liggen een paar vennetjes gevangen. Wat diepere en ondiepere, waarvan het ondiepste bij droog weer grotendeels droog valt. Met rondom natte heide en (dit dan weer wel gecultiveerd) rabbat bos.

Het diepste ven achter de Groote Forme
Het diepste ven achter de Groote Forme

Door dit gebied heeft Staatsbosbeheer een zogenaamd laarzenpad uitgezet. Een route die je door praktisch elk type natuurschoon voert dat de Achterhoek te bieden heeft. Door het meest moerassige stukje is er een vlonderpad aangelegd. Dit neemt niet weg dat delen van deze route het grootste deel van het jaar drassige delen bevat. Laarzen of modderbestendige hoge schoenen zijn dus echt wel aan te bevelen. Alleen als het een aantal dagen droog en warm is kun je de route “gewoon” begaan.
Dan resten nog 3 tips:
Muggenolie, muggenolie en muggenolie!

Vrouwtje Platbuik libel
Vrouwtje Platbuik libel

De vennetjes, en de grote verscheidenheid aan natuur rondom, trekken een grote variëteit aan wildleven. In het ochtendgloren of de avondschemering is de kans groot dat je hier reeën aantreft. Zelfs overdag, als het rustig is en er niet teveel bezoekers rondwandelen, is de kans groot om deze beestjes te zien grazen of drinken. Voor vogelaars is het hier een waar paradijs.
En mij persoonlijk trekken de vele soorten libellen erg aan. Vandaag weer de nodige zien rondvliegen. Een Platbuik en een Viervlek waren zo vriendelijk om heel even te poseren. Van die momenten waar ik gewoon gelukkig van wordt. Met name als, zoals op de foto links, het zonlicht door het lichaam van zo’n vliegend draakje heen schijnt. Wat is de natuur dan toch ongelooflijk mooi.

En oh ja, klik op de foto’s om een vergroting te bekijken.

 

3 antwoorden op “Formerhoek”

  1. Dag Soraya,

   Dit ligt tussen de Vordensweg, Formerhoekweg, Rommelderdijk en het spoor.
   Als je van de Vordensweg afkomt de Formerhoekweg in, dan kun je tegenover het zandweggetje rechtsaf een wandelpad in langs het weiland.
   Dit pad komt afhankelijk van welke afslag je volgt halverwege weer uit op de hoek Formerhoekweg-Rommelderdijk of een paar honderdmeter verderop op de Rommelderdijk.

   Dit pad maakt onderdeel uit van het zogenaamde laarzenpad van Staatsbosbeheer.

   Als je daar gaat wandelen, denk aan muggenolie / deet!

   Vriendelijke groet,
   Wim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *