Stelkampsveld

Nectar LollipopBegin augustus, en het Stelkampsveld staat in volle bloei.
Dophei, struikhei, heidekartelblad, kleine zonnedauw, klokjesgentiaan etc. Hoogste tijd om dit stukje oer-Achterhoek weer eens te bewonderen.

Terwijl ik languit op het pad lig om een macro-opname te maken van een klokjesgentiaan bloem, kwam er vlakbij ineens een hommeltje wat nectar snoepen van de dophei. Tsja dan moet je natuurlijk snel schieten.
De focus had natuurlijk iets verder naar achteren moeten liggen, ik weet het. Maar dat tongetje maakt toch weer een hoop goed?

Marsh GentianJa, ja, so blau, blau, blau blüht der Enzian.
Ik heb een soort van Pavlov-reactie, bij beelden hoor ik muziek. En bij de klokjesgentiaan hoor ik Heino zingen. Hier zal vast en zeker ook nog wel een of ander jeugdtrauma in meespelen :-).
Neemt niet weg dat ik dit bloemetje indrukwekkend mooi vind. Zeker als je, zoals op de macro’s rechts, even de moeite neemt om ze van dichtbij te bekijken. Klik er maar eens op om de foto te vergroten, en ontdek Bumble Bee Bluesdat kleine bloempjes nog kleinere insecten aantrekken.
En de hommeltjes deden deze gentiaantjes ook frequent aan. Het valt alleen nog niet mee om die bezige bijtjes op de gevoelige plaat te krijgen. Zeker op zo’n warme zonnige zomeravond. Het is dan net alsof ze bezig zijn met een race tegen de klok. Ik ben dan ook allang blij dat ik op één avond twee hommeltjes heb weten te vereeuwigen.

Over bezige bijtjes gesproken, ergens in de buurt moet er dus wel een hele lekkere honing gemaakt worden? Er staan geen bijenkorven, althans ik heb ze niet gezien. Bij mijn volgende bezoek toch eens iets beter opletten.

De spaanse ruiter en de diverse orchissen zijn inmiddels uitgebloeid. Ik zal eens in het archief snuffelen, misschien dat ik dit stukje later nog iets aanpas.

Sticky FingersEen immer interessant plantje, voor mij althans, op het Stelkampsveld is toch wel het kleine zonnedauw. Het plantje op zich is al vrij klein, vaak niet meer dan een centimeter of 2 hoog. De bloemsteeltjes komen een paar centimeter hoger. En de insecten die gevangen worden zijn dan nog weer veel kleiner. Echt even met de neus erbovenop, of op het fotootje klikken natuurlijk.

Sinds mei dit jaar is het Stelkampsveld definitief als Natura 2000-gebied aangewezen. Dit besluit is overigens niet geheel onomstreden. Volgens LTO is dit besluit ongewenst omdat er maar weinig van de genoemde kwetsbare planten en dieren voorkomen. De in en om dit gebied wonende boeren, burgers en buitenlui hebben vooral hun twijfels over de gevolgen van het verhogen van de grondwaterstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *